Ziekenhuis in DN

Ziekenhuis in Duayaw Nkwanta, Ghana

ZIEKENHUIS ST. JOHN OF GOD

Het St. John of God Hospital ligt in het midden-westen van Ghana in de regio Brong Ahafo in een kleine stad Duayaw Nkwanta met zo’n 18.000 inwoners. Vanuit Accra is het ongeveer 7-8 u rijden met de auto.

Er is sprake van een redelijk goede infrastructuur in deze stad met goede scholen. Qua economie is de belangrijkste bron van inkomsten de landbouw.

 

Het St. John of God Hospital is een gerenommeerd districtsziekenhuis in Duayaw Nkwanta. In 1989 raakte de heer drs. Cor Stevens min of meer toevallig betrokken bij dit ziekenhuis, waarna hij in 1990 onze stichting oprichtte in Maastricht.

 

Het ziekenhuis heeft inmiddels, mede door toedoen van onze stichting een gespecialiseerd orthopedisch centrum. Patiënten uit vele regio’s tot en met Ivoorkust en Burkino Faso maken gebruik van dit gespecialiseerde orthopedische centrum bij orthopedische problemen of trauma’s. In 2019 waren er in het ziekenhuis in totaal een kleine 100.000 poliklinische consulten, bij maar 1 arts op ca. 10.000 patiënten. In dat jaar waren er ca. 7000 opnames. In 2019 was de totale beddencapaciteit 174 bedden. De orthopedie nam daarvan 796 opnames voor zijn rekening. Orthopedie heeft meer dan 50 eigen bedden voor volwassenen en kinderen.

 

Jaarlijks gaat er een orthopedisch team van het Maastricht UMC naar het SJGH om daar samen met de locale orthopedisch chirurg Dr Moh moeilijke casuïstieken te behandelen, maar ook om samen te werken met en een bijdrage te leveren aan de verdere scholing van andere artsen, verpleegkundigen en paramedici.

 

25 jaar lang, tussen 1994-2019 heeft de orthopeed Paul Rompa uit Nederland 2 x per jaar 2,5 week aldaar orthopedische operaties uitgevoerd en orthopeden helpen opleiden. 2 nieuwe orthopeden, die nu in Oeganda worden opgeleid, zijn hard nodig voor het St. John of God Hospital, omdat Paul Rompa met pensioen is en de huidige orthopeed aldaar binnenkort met pensioen gaat.

 

Met medewerking vanuit het UMC Maastricht is er inmiddels een structurele aanpak voor de behandeling van klompvoeten. Er is een grote, groeiende afdeling fysiotherapie en orthopedische instrumentmakerij. De diabetische voet kent inmiddels een geprotocolleerde aanpak.

 

Het ziekenhuis heeft zich kunnen ontwikkelen tot het huidige niveau, vooral door de inzet van Dr. Prosper Moh, die voor een groot deel in het Maastricht UMC is opgeleid tot orthopedisch chirurg.