In 1989 werd onze eerste voorzitter geconfronteerd met de noden van een klein streekziekenhuis in Ghana, voorheen gestart door de Medische Missiezusters. In samenwerking met enkele vrienden en het azM (academisch ziekenhuis Maastricht) is vervolgens in 1990 de stichting ‘St John Hospital Ghana’ in het leven geroepen, met het doel het St John of God Hospital te steunen om een betere gezondheidszorg te verwezenlijken voor m.n. kinderen met orthopedische aandoeningen. De achtergrondgedachte is de eerbied voor het leven en het recht op een menswaardig bestaan.

Het ziekenhuis functioneert als een districtsziekenhuis en is gelegen in het plaatsje Duayaw Nkwanta (in het midden-westen van Ghana). In totaal zijn er 250.000 mensen aangewezen op dit ziekenhuis.

Het ziekenhuis beschikt over ca 200 personeelsleden waarvan 7 artsen. Met een capaciteit van 150 bedden worden jaarlijks 6000 opnames gerealiseerd. Er worden 850 bevallingen en 1800 operaties gedaan. Daarnaast worden per jaar 88.000 mensen poliklinisch behandeld.