Ghana 2017

Het MUMC+ heeft door de jaren heen een langlopende relatie opgebouwd met het St John of God hospital in Ghana. Spil in dit web is dr Prosper Moh, orthopaedisch chirug. Een deel van zijn opleiding heeft hij hier in Nederland voltooid. Hij is werkzaam als orthopaedisch chirurg in dit missie ziekenhuis.

De Vakgroep orthopaedie heeft de relatie met dr Prosper uitgebouwd tot een jaarlijkse of twee jaarlijks bezoek aan dit ziekenhuis. Het doel van dit bezoek is meerledig. Er gaat altijd een oudste assistent orthopaedie mee om zich verder de verdiepen in de trauma zorg en om kennis te maken met medische zorg buiten Europa. Daarnaast gaan er op toer beurt stafleden naar het St John of God hosptial om dr Prosper te ondersteunen met moeilijke casuïstiek.  Er wordt onderzoek gedaan naar infecties bij orthopaedische aandoeningen en stoornissen in de groeischijf bij kinderen.  Daarnaast is de ondersteuning en ontwikkeling van de klompvoetbehandeling een belangrijk onderdeel van deze bezoeken.

Op 4 maart om 10:00 op het CS van Maastricht en om 18:00 op 5 maart in het St. John of God Hospital Duayaw nkwanta Ghana. We zijn er. Stijn, Ruth en Adhiambo vanuit het MUMC+ op avontuur naar dit ziekenhuis bij dr Prosper Moh orthopaedisch chirurg alhier.

Natuurlijk onderweg uitgebreid gespeculeerd wat we zullen zien, wat we meemaken en wat we kunnen doen. Spannend!

We mogen verblijven in een mooie accommodatie, er staat eten voor ons klaar een warm welkom! Warm in alle opzichten we moeten even wennen aan de temperatuur.

We lopen visite op de male ward,  veel patiënten in tractie en met fixateur externe herstellend van hun trauma. Tevens mensen die wachten op operatief ingrijpen, veel kuntscher nails worden geplaatst. We beginnen langzaam het national health program te begrijpen, een prijslijst voor alle ingrepen. De ingrepen worden deels betaald door een nationale verzekering, echter de osteosynthese materialen worden niet vergoed en moeten door de patiënt zelf worden betaald. Vooraf een deposit anders geen operatie. De rol van de traditionele “bone setters” is hier groot.

We plaatsen een kuntscher nail bij een patiënt met een 2 maanden oude femur fractuur. Opereren is overal interessant en de gesproken taal maak dan ook niet meer uit. Een wond debridement van een knie contractuur levert een zeer onsmakelijk gips op maar na schoonmaken van de wond 30 x 10 cm eigenlijk heel veel gezond weefsel en een gestrekt been. Een late middag wandeling laat ook een mooi straatbeeld zien, rotzooi overal, heel veel shops die allemaal hetzelfde lijken te verkopen, prachtige timmermans werkplaatsen waar mooie meubels worden gemaakt. Een voetbalwedstrijd met zeer fanatieke toeschouwers die te pas en te onpas het veld oprennen om met de scheids in discussie te gaan. Wij zijn ook een bezichtiging krijg ik het gevoel.

Er is een speciale clubfoot clinic, hier komen de kinderen voor een ponseti behandeld. Veel idiopathische klompvoetjes, maar ook veel kinderen met syndromale aandoeningen, verzameld onder de diagnose cerebrale parese, spina bifida of artrogrypose.  We zien een hele jonge moeder met een kindje met cerebrale parese en voetafwijking, dat stemt triest met het oog op de toekomst van beiden.

Op naar de out-patient-department, volle wacht kamer met een fraai aanmelding systeem. De meesten patiënten zijn telefonisch benaderd er is een speciale childrens clinic. Prosper ziet op zo’n dag ongeveer 40 patiënten. We beginnen om ongeveer 10:30 en zijn om 19:30 klaar. Alle kinderen die we zien hebben een orthopaedische aandoening, blount disease, rickets disease, onvoldoende behandelde klompvoetjes, post traumatische afwijkingen, het stopt niet.

We maken veel mee en zien veel bijzondere mensen en aandoeningen. Al met al een buitengewoon interessant verblijf waar we in alle opzichten veel wijzer van zijn geworden.Het is goed om te zien en te weten dat er een langlopende relatie met dit ziekenhuis en deze dokter is.