From: Teus van de Kamp
Sent: Tuesday, November  29, 2016 10:10 AM
Subject: Training James en Stephen.
Beste bestuursleden,
Gedurende mijn verblijf in Sunyani heb ik een training verzorgd voor James en aan Stephen die beide werkzaam zijn in het St. John of God Hospital in N Kwanta waar beide werkzaam zijn als fysio therapie assistenten en tevens werkzaam zijn in de orthopedische  werkplaats.
Gedurende deze twee weken durende training heb ik me vooral gericht op hun vraag stelling cq problemen waar zij in hun eigen werkveld steeds tegen aan lopen.
Hun probleem is dat de werkplaats aldaar een chronisch tekort heeft aan machines en materialen, en evenzo belangrijk is het ontbreken van iemand met werkervaring.
Toch heb ik me toegelegd op wat wel mogelijk moet zijn en dat is het vervaardigen van allerlei soorten spalken (orthesen) die met lokale materialen gemaakt kunnen worden en die low cost ingekocht kunnen worden.
Heel concreet zijn dit vingerspalken en pols- handspalken geweest en ook diversen soorten knie spalken, deze zijn door beide vervaardigd, en meegenomen als voorbeelden in hun eigen omgeving.
Daarnaast hebben ook beide een onderbeen prothese gegipst en vervaardigd zodat het hele proces hun duidelijk is en ook weer opnieuw onder de aandacht is gebracht, want beide hebben eerder deelgenomen aan eerdere trainingen die ik aldaar heb gegeven.
Verder hebben beide actief deelgenomen aan het klinische werk als patiënten onderzoek, passingen van diverse producten en ook loop trainingen van onderbeen als wel bovenbeen prothesen.
Mijn training heeft zich er daarom vooral op toegespitst dat er met betaalbare materialen gewerkt kan worden, vergelijkbaar met hoe, wij het hier dertig jaar terug vervaardigden, en waar wij toen in Nederland prima mee vooruit konden.
In Nederland werken wij inmiddels met veel meer geavanceerde technieken.
Waar ik toch wel tegenaan loop is dat alles een prijskaartje heeft en dat geld is er niet en heeft ook geen prioriteit heeft, terwijl de drie personen werkzaam in de werkplaats wel graag willen maar niet worden gefaciliteerd.
Verder is afgesproken voor de komende tijd dat zij patiënten gaan verzamelen die de volgende keer zullen worden voorzien van een prothese of anderszins.
vr gr. Teus van de Kamp CPO.